Resfebe Nedir?

Spread the love

RESFEBE

Resfebe: resimlerin, harflerin, sayıların, sembollerin, hatta boşlukların bile anlamlı olduğu renkli ve eğlenceli bir bulmaca türüdür. Resfebe tamamen onu hazırlayan kişinin hayal gücü, bilgi birikimi ve bakış açısı ile bağlantılıdır. Bu nedenle resfebenin ucu bucağı yok desek yanlış olmaz sanırım.

Günümüzde yaygınlık kazanan ve birçok çeşit sunan akıl oyunları arasında farklı ve eğlenceli bir alternatif olarak resfebe tercih edilebilir. Görsel zeka oyunları beynin sağ lobunu desteklerken; mantıksal zeka oyunları beynin sol lobunu desteklemektedir. Resfebede beynin her iki lobunu çalıştırmaya yönelik bir bulmaca türüdür. Resfebe çözmek bilişsel gelişimi ve görsel zekayı destekler. Resfebe soruları hazırlamak öğrencilerin motor gelişimini destekleyecek niteliktedir. Öğrenciler arasında oynanacak faydalı ve eğlenceli bir oyundur. Resfebe sorularının her yaştan bireye hitap edebilmesi deneyim edindikçe kolay kavranması bu oyuna İlgiyi arttırmaktadır.

Resfebe çözen herkes bu oyuna ilgili ise kendi sorularını rahatlıkla oluşturabilir. Resfebeyi kolay – zor olarak ikiye ayırabiliriz. Kolay olan resfebeler genellikle kelimelerin ve resimlerin ilk akla gelen anlamları ile hazırlanmıştır. Zor olan resfebeler ise birden çok düşünme şeklini içinde barındırır.

Gülçin Ateş Erdoğan

RESFEBE ÖĞRENCİLERE NELER KAZANDIRIR?

1. Harflere, sayılara, renklere, şekillere, sembollere, nesnelere çeşitli yönleri ile bakmayı ve birbirleri ile ilişkilendirmeyi sağlar.

2. Çözüme ulaşmak için farklı düşünme yollarını denemeye ve çok yönlü düşünmeye sevk eder, ezbercilikten uzaklaştırır.

3. Çabuk düşünebilme ve karar verebilme yeteneğini geliştirir.

4. Dikkat toplama ve odaklanma alışkanlığı kazandırır.

5. Merak duygusunu geliştirerek çevresine farklı bakış açısıyla bakmaya, bilgi toplamaya, araştırma yapmaya yönlendirir.

6. Düşünen, eleştiren, araştıran, üreten öğrencilerin yetişmesine ortam hazırlar.

7. Öğrencilerin kendi resfebelerini hazırlarken aktif olabilecekleri bir ortamın oluşmasını sağlar.

Resfebe Kelimesinin Geçmişi

Bu bulmaca türüne neden resfebe deniliyor hiç merak ettiniz mi? Bu sorunun en güzel cevabı bize resfebenin isim babası Köksal Karakuş verecek.

”Resfebelerin çıkış noktası Batı dillerinde Rebus olarak bilinen bir kavram. Rebus, Latince “res” (şey) kelimesinin bir çoğulu. Bir ifadenin “sözlerle değil, şeylerle” (Lat. “non verbis, sed rebus”) anlatımı genel olarak bu kavramın içine giriyor. Eski zamanlarda insanlar, özellikle aile isimlerini (soyadlarını) yazarken ya da armalarda bu tip bir sembolizme başvurmuşlar. Örneğin eskiden bir dük olsaydım, soyadımdan dolayı üzerinde siyah bir kuş olan bir flama seçerdim sanırım.

Alfabelerin çıkış noktası bu “rebus” kavramına dayanıyor. Dil bilimde “rebus ilkesi” olarak adlandırılan bu düşünceye göre, ilk alfabeler, belli kolay anlaşılan resimleri belli sesleri belirtmek için kullanmış. Örneğin bugün kullandığımız alfabedeki bütün harfler aslında bir şeyin resmi olarak ortaya çıkmış. Alfabe kelimesi “alfa beta”dan geliyor, bunlar da orijinal Fenike dilinde Alep (öküz anlamında) ve Bet (ev anlamında: Arapça Beyt) şeklindeler. Şu anda yabancı yayınlardaki resfebeler çoğunlukla sadece harflerden oluşuyor. Mesela DÜŞÜN DÜŞÜN (2 kere düşün ) ya da KAH VE (kahve arası) gibi şeyler. Genel olarak resim kullanmaktan kaçınmak yönünde bir eğilim var ama önceki zamanlarda bol bol kullanılmış. Wikipedia şu örneği vermiş bu eski tip resfebe için:
 
Burada, “May I see you home my dear” (seni evde görebilir miyiz canım) okunması gerekiyor.

2000’lerde Aklaziyan adı altında dil ve zeka oyunları üzerine bir site yayınlıyordum. Bu siteye şu anda archive.org’dan ulaşmak mümkün. Burada zeka oyunları üretirken bir ara resfebelere merak salmıştım. Açıkçası resfebe kelimesi düşünerek uğraşarak bulduğum bir kelime değil öyle gözümün önünde parlamıştı ilk resfebeleri dizayn etmeye uğraşırken. Ben de kelimeyi sevdiğim için fazla sorgulamadan bu kelimede karar kılmıştım. Sanırım zihnimde resim ve alfabe kelimelerini biraz da büyük ünlü uyumuna göre birleştirmek söz konusuydu burada. İlk ürettiğim resfebe o sayfadaki 10 numaralı resfebe (cevabını yazmıyorum).”

error: Content is protected !!